Barbeque recepten
Inhoud Hoofdmaaltijd
Inhoud Borrelhapjes en toetjes
Varkensfilé
Spiesen
Kipdrumsticks of Hele kip
Spare ribs
Beenham
Kalkoen dijen
Klassieke hamburgers
Pikante kipstukjes
Gamba’s
Roerbak a la Liesbeth
Gepofte aardappelen
Friet
Maïskolven
Courgette Brie
Tomaatje geitenkaas
Borrelhapjes van Paprika
Banaan met ijs.


Hoofdmaaltijd

Varkensfilé

Benodigdheden

  • Varkensfilé

Marinade

  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • Chilipoeder
  • Paprikapoeder
  • Knoflook
  • Peper en Zout
  • Citroensap


Spiesen

Benodigdheden

  • Kip
  • Paprika
  • Courgette
  • Champignons
  • Speklapjes dun

Marinade

  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • Peper
  • Hollandse verse kruiden.

Werkwijze

  • Snij alle producten in dobbelstenen van 3 cm in omvang. Prik deze in willekeurige volgorde op de spiesen.
  • De courgette en de champignons moeten in een stukje spek gewikkeld. Zet het geheel in de marinade.


Kipdrumsticks of Hele kip

Marinade

  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • Knoflook
  • Peterselie of oregano
  • Citroen
  • Peper en zout
  • Citroensap

Werkwijze

  • De drumsticks kunnen op een open en een gesloten barbecue.
  • De hele kip moet in een gesloten barbecue. Ongeveer 1:15 Uur
  • Altijd goed blijven smeren bij het barbecuen.


Spare ribs

Marinade

  • 1 flesje Donker bier
  • 1 Citroen
  • 4 tenen Knoflook
  • 1½ tl Chilipoeder
  • 1½ tl Gemalen peper
  • ½ á 1tl Kaneel

Werkwijze

  • Haal niet het vel van de sparerib’s zoals in veel recepten gesteld wordt. Het vlees blijft veel malser met het vel aan de binnenzijde.
  • Laat de sparerib’s 24 uur marineren.
  • Sparerib’s worden het lekerst op een “cooker”.
  • Neem 2 tot 2½ uur de tijd voor het bakken. Zodra het vlees zich terugtrekt van het bot is het klaar.
  • Laat de sparerib’s op een hoog vuur dichtschroeien en ga dan over op een laag vuur.
  • Smeer de sparerib’s regelmatig in tijdens het bakken.


Beenham

Benodigdheden

  • 1 kg Beenham
  • Lardeerspek

Marinade 1

  • 2 tenen Knoflook
  • 5 el Honing
  • 2 el Mosterd
  • Peper
  • Whisky

Marinade 2

  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • 2 tenen Knoflook
  • Citroensap en een beetje geraspte schil
  • 2 el Verse oregano gehakt
  • Peper

Werkwijze

  • Maak extra marinade om de beenham mee in te smeren.
  • Een beenham van 1 kilo gaat 1 uur op de cooker.
  • Lardeer spek na 30 min als de Beenham goudbruin is onder en op de beenham leggen


Kalkoen dijen

Benodigdheden

  • 2 stuks Kalkoen dijen
  • 1 stuks Ui
  • 2 ons Spek plakjes

Marinade

  • Gember geraspt
  • Peper
  • Sherry

Werkwijze

  • Na het marineren wordt de kalkoen in uienringen en plakken spek gepakt. Zet het geheel met touwtjes vast.
  • 90 minuten smoren op een matig warme cooker.
  • Regelmatig blijven smeren.


Klassieke hamburgers

Benodigdheden

  • 700 gr rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 el worcestersaus
  • peper en zout

Werkwijze

  • Meng de ingrediënten door elkaar.
  • Verdeel het in gelijke porties en maak er platte schijven van.
  • Gril de hamburgers in 15 minuten gaar.


Pikante kipstukjes

Marinade

  • Witte wijn
  • Olijf olie
  • 2½ cm verse gember geraspt
  • 3 tenen Knoflook geperst
  • 2 tl paprika poeder
  • 1 tl zout
  • 1½ tl kaneel
  • 1tl gemalen komijn
  • 1tl gemalen koriander
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ¼tl gemalen kruidnagel

Werkwijze

  • Meng alle ingredieënten en voeg de kip toe. Laat het geheel 3 uur marineren.
  • Grill de kipstukjes langzaam bruin en gaar.
  • Serveren met een schijfje limoen


Gamba’s

Marinade

  • Gamba's of Zalmmoten
  • Olijfolie
  • Witte wijn
  • Dille

Werkwijze

  • Pel de gamba’s en zet ze in de marinade.
  • Gamba's kort in de grillmand bakken Als ze roze zijn dan zijn ze klaar
  • Zalm iets langer om goed door te garen. Let op niet te lang dan wordt zalm droog


Roerbak á la Liesbeth

Benodigdheden

  • Spekblokjes
  • Paprika
  • Courgette
  • Champignons
  • Tuin kruiden
  • Peper
  • Grillmand
  • Knoflook

Werkwijze

  • Doe de spekblokjes in de grillmand en laat deze even bakken.
  • Snij de groenten in niet te kleine stukjes. En voeg deze bij de spekblokjes.
  • Snij wat tuinkruiden en de knoflook fijn en roer deze samen met de peper door de roerbak.
  • Wentel de roerbak regelmatig om.


Gepofte aardappelen

Benodigdheden

  • Aardappelen middelmaat Eigenheimers of Frieslander
  • Kruidenboter
  • Aluminiumfolie

Werkwijze

  • Snij de aardappelen aan de bovenzijde open zodanig dat er een klont kruidenboter in past.
  • Pak de aardappel in het aluminiumfolie zodanig dat alleen aan de bovenzijde de sluiting is als een toffee papiertje
  • Zet ze tussen de kooltjes van het de bbq
  • Heeft lang nodig


Friet (Zie ook Weber’s barbecue en grillboek)

Benodigdheden

  • Aardappelen
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Peper en zout

Werkwijze

  • Snij de aardappelen in partjes.
  • Hak de knoflook fijn en doe deze samen met de olie en de kruiden in een kom.
  • Haal de aardappelpartjes door het mengsel
  • Neem een grillplaat met gaten erin voor de echte bbq smaak en bak hierop de friet goudbruin.


Maïskolven

Benodigdheden

  • 1 Maïskolf per 4 personen
  • Kruiden boter smeerbaar
  • Water

Werkwijze

  • Leg de maïskolven 2 uur in water
  • Pel voorzichtig de bladeren weg om de draden te verwijderen.
  • Smeer de maïskolven in met kruidenboter en vouw de bladeren terug. Zet ze met een touwtje aan het uiteinde vast. Let op als het even duurt voor ze op het vuur gaan, even in aluminium folie verpakken om het vocht vast te houden.
  • Leg ze op het rooster. Als de bladeren donker bruin zijn heb je gerede kans dat ze gaar zijn.


Courgette met brie.

Benodigdheden

  • 1 grote Courgette
  • 2 ons Brie
  • 4 plakjes Belegen kaas
  • Peper
  • Witte wijn

Werkwijze

  • Snij de courgette in in dikke schijven.
  • Haal met een “pommes parisienne” lepel een bolletje uit het midden van de schijf.
  • Bewaar het bolletjes voor het gerecht.
  • Vul de courgette met de brie. Glad aan met de rand van de courgette.
  • Leg de bolletjes op de kaas en dek het geheel af met de plakjes belegen kaas. Maal er wat verse peper overheen.
  • Neem een klein aluminium schaaltje en doe hier wat witte wijn in. Dek het af met aluminiumfolie.
  • Lang op een matig warm vuur.


Borrelhapjes en Toetjes

Tomaatje geitenkaas

Benodigdheden

  • Sherry tomaatjes
  • Geitenkaas
  • Knoflook
  • Peper en zout
  • Witte wijn

Werkwijze

  • Snij een mooi dekseltje van het tomaatje, aan de andere kant als het roosje. Hol het tomaatje uit.
  • Strooi er ligt peper en zout op
  • Meng door de geiten kaas weinig knoflook. De geitenkaas versterkt de knoflook smaak aanzienlijk.
  • Vul de tomaatjes niet helemaal. De geitenkaas zet uit. Leg het dekseltje er weer op
  • 5 min op halfhoog vuur.


Borrelhapjes van Paprika

Benodigdheden

  • 2 paprika’s
  • Mozzarella
  • Ansjovis

Werkwijze

  • Leg de paprika’s op het rooster en wentel ze net zolang totdat ze helemaal zwart zijn.
  • Haal het velletje van de paprika’s af.
  • Snij ze in reepjes van 1 cm breed.
  • Leg hier of een ansjovis op of een stukje mozzarella. Alleen wat olijf olie is ook heerlijk
  • Rol de paprika op en steek er prikkertje doorheen.


Banaan met ijs.

Benodigdheden

  • Bananen niet te rijp
  • Vanille of karamel ijs
  • Suiker voor de kinderen
  • Cointreau of grand marnier.

Werkwijze

  • Leg de bananen op de bbq. Zodra een zijde zwart kunnen ze omgedraaid worden. Let op ze worden zacht van binnen dus knijp niet te hard of pak ze vast aan de steel. Laat ze weer zwart worden maar let op ze kunnen gaan lekken. Eventjes is niet erg.
  • Leg de banaan op een bord en snij deze open aan de bovenzijde. Klap de schil aan de hole kant van de banaan open. Leg hier een bolletje ijs. Voor de kinderen kan er wat suiker of nougat korrels over gestrooid worden. Voor de volwassenen is een likeurtje erover aan te raden.